Túl vagyunk a nagy tavaink védelmében alkotott országgyűlési határozati javaslatunk második fenntartható bizottsági ülésén. Az eredmény összességében még nem elégséges, de a részletekben mindenképpen érdekes folyamatok látszanak.

Az előzmények:

A 10 fős bizottság újra kezdeményezésünkre, de az ellenzéki tagok benyújtására tárgyalta a javaslatot. Korábbi kezdeményezésünkkel ellentétben most ugyan előzőleg nem kerestük meg újra az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét, beleértve a kormánypártokat is, ehelyett Schmuck Erzsébethez, a bizottság elnökéhez fordultunk kérésünkkel, hogy terjessze azt be újra a bizottság elé. Ő ezt vállalta, és ezúttal ő volt az, aki megkereste a pártokat (beleértve a kormánypártokat is), hogy legyen a javaslatból közös beadvány. Megkeresésére ismét csak az ellenzéki pártok reagáltak.

Az ülés:

A bizottsági tárgyalás december 6-ára lett kitűzve, amin ezúttal 8 tag jelen volt. Az ülés előtt, nyílt levélben is megosztva, felkerestük valamennyi tagot, hivatalos e-mail címükön, és kértük őket, hogy engedjék javaslat-tervezetünket az országgyűlés elé. A bizottsági ülésre a Nagy Tavak Koalíció két tagja is bebocsátást kapott, így rajtuk keresztül személyesen is felszólalhattunk az ügyben, amit a képviselők hozzászólásaival együtt élőben közvetítettünk Facebook oldalunkon.

Fenntartható Fejlődés Bizottság ülése, 2021. 12. 06. Téma: nagy tavaink védelme

A döntés:

Míg a májusi nekifutásunkkor a bizottság 10 tagjából csak 7 volt jelen (a többiek meghatalmazással szavaztak – nemmel), most nyolcan voltak. Tavasszal 4 igen és 6 nem arányban szavazták le a javaslatot, most nem volt olyan képviselő, aki felvállalta volna az elutasítását. Ettől persze nem jártunk sikerrel, mert a 3 ellenzéki támogató szavazat nem elegendő a 7 tartózkodással szemben. De a hét tartózkodó képviselő is érzi, hogy ez az ügy komolyabb annál, minthogy egyszerűen leszavazható lenne, valamint, hogy hozzáállásukat előbb-utóbb számon fogják kérni rajtuk.

Sajnálatos, hogy a tavasszal még igennel szavazó Bencsik János most szintén a tartózkodást választotta. Ezt azzal indokolta, úgy érzi, ellenzéki politikai kreálmány az ügy. (Számíthatunk rá, hogy mostantól ez lesz a hivatalos álláspont a kormányzati oldal felől.)

És hogy miért jutott erre a véleményre? Komárom-Esztergom megyei országgyűlési képviselői szerepére hivatkozott, és azzal érvelt, hogy Tatán már tavasz óta nincs is ügy, hiszen a szállodatervekről nem beszélnek hivatalosan, és a civilek azóta egyáltalán nem keresik őt. Sőt, a fent már említett megkeresésünket sem kapta meg.

Megjegyezzük: ez azért furcsa.

Bencsik János ugyanúgy hivatalos e-mail címére kapta tőlünk a megkereséseket, mint a többiek. Erre: janos.bencsik@parlament.hu. Sőt, biztosra mentünk, a Facebookon is megjelöltük a bizottsági tagok hivatalos profilját, hogy nézzenek körül az e-mailjeik között. A tatai civilek pedig többször is megkeresték őt az elmúlt hónapokban, hol a népszavazás, hol a karsztvizek témájában, például itt és itt.

2021. 12. 02. A NTK levele Bencsik Jánoshoz.

És ami még kiemelendő Bencsik János mondandójából: úgy tűnik, fenntartható bizottsági szerepét a nagy tavak kérdésében kifejezetten csak a tatai nézőpontból érzi át, ugyanis felszólalásában egyáltalán nem foglalkozott a másik három tó problémáival. Ahogy azzal sem, hogy Tatán vízügyben nem csak az Öreg-tavi szállodaépítéssel van probléma. Kun Zoltán tagunk fel is világosította, hogy új környezetvédelmi katasztrófaként fenyeget a tatai karsztvizek Komáromba vezetésének terve. A legújabb hírek szerint ugyanis a komáromi akkumulátorgyár vízigényét a tatai felszín alatti vízkészletből kívánnák fedezni, ahogy korábban a bányákhoz is ezeket a vizeket használták fel. Akkor el is tűntek, és várhatóan a jelen tervek is kihatással lennének az Öreg tóra, de még a tatai forrásokra, felszín alatti vizekre is. A témával később fogunk még foglalkozni mi is.

Következtetéseink:

A Ti támogatásotoknak, hogy rendszeresen megosztjátok a nagy tavainkkal kapcsolatos híreket, a mi üzeneteinket, hogy kitöltöttétek a konzultációt, hogy követtek és olvastok minket, hogy írtok, hogy részt vesztek az eseményeinken, hogy viszitek a hírünket és az üzenetünket, hogy Ti halljátok és viszitek a természet üzenetét, köszönhető az, hogy pár hónap alatt a nemek tartózkodássá szelídültek. Nektek köszönhető az, hogy ma már nem lehet Magyarországon nyilvánosan a rombolásra, mindent befedő betonra, a természet pusztítására szavazni.

Tartsatok velünk továbbra is, hogy legközelebb a tartózkodásból igenek legyenek, és mindenkinek fontosabbak legyenek közös természeti kincseink!

Ehhez egy igen fontos lépés, hogy MINDENKI kitölti a civil konzultációnkat!

Ne feledjétek, a lassú víz partot mos! Együtt megvédjük Nagy Tavainkat!