Tárgyalás az agrárminiszterrel és a pártokkal

A Nagy Tavak Koalíció képviselői a mai napon a Parlament épületében egyeztetésen vettek részt 8 parlamenti párt és az Agrárminisztérium képviselőivel, amelynek során elmondtuk, hogy miért fontos a nagy tavaink védelmét sürgősen javítani. Az egyeztetésre Koalíciónkon kívül a Greenpeace Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége is meg lett hívva.

A tavaly decemberben általunk kidolgozott országgyűlési határozati javaslat alapján felszólítottuk Nagy István miniszter urat, hogy a kormány Magyarország Alaptörvényének P) cikkelyének szellemében biztosítsa, hogy a jelen nemzedékek területhasználati jogai csak addig terjedhessenek, ameddig azok sem magukat az önállóan is védelemben részesítendő természeti értékeket, sem pedig a jövő nemzedékek érdekeinek megóvását nem veszélyeztetik. Fontos nagy tavaink menti természetes és természetközeli élőhelyek védelme mind a biodiverzitás megóvása, mind a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentése érdekében. Ennek lényeges lépései például, hogy

  • a Fertő tó partján tervezett turisztikai beruházást a kormány azonnal leállítsa és az UNESCO, ICOMOS és MTA Biológiai Tudományok Osztályának kérésének megfelelően újra gondolja
  • a Balaton körüli településeknél vezessék be az azonnali építési tilalmat a vízparti sávban
  • és alapvetően a határozati javaslatunk pontjainak elfogadása.

Még szerettünk volna beszélni a miniszter úrral a tatai karsztvizek helyben tartásáról is, illetve tájékoztatást kapni az ügy konkrétumairól, sajnos erre érdemben nem reagált.

A Velencei-tó nádállománya kapcsán azonban elismerte, hogy valóban aggasztó a helyzet, amire megoldást kell találni. Elmondta, hogy készült egy nádgazdálkodási terv, és folyamatban van egy komplett vízgazdálkodási terv kidolgozása is. Annak eredményét szeretné megvárni.

Konkrét kéréseinkre ugyan nem kaptunk megnyugtató választ, de ígéretet kaptunk arra, hogy a tárgyalások folytatódnak, persze csak a választások után…

Az agrárminiszter úr szerint fontos, hogy a tárgyalások és az ügyek képviselete során a tudományos tényekre, véleményekre koncentráljunk. Biztosítottuk róla, hogy ebben tökéletesen egyetértünk, ezért is vesszük komolyan a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztályának állásfoglalását is.

Nagy István szerint egyébként támogatható lenne határozati javaslatunk, és fontosnak tartja a közgondolkodás formálását is. Sajnos azonban abból, amit mondott, úgy érzékeltük, hogy a társadalmi tudatformálást kizárólag a civil szervezet feladatának tartja. Mi ezzel szemben azt hangsúlyozzuk, hogy a közgondolkodás természetvédelem felé fordítása önmagában, politikai akarat nélkül csak feszültségeket szít.

Másrészt, egy ország politikai elitjébe tartozás önmagában véleményformáló tényező. Kívánatos lenne, ha a mi döntéshozóink is ezzel a felelősséggel fordulnának az ország lakossága felé.

Összességében örülünk annak, hogy elindult egy párbeszéd a politikusok és a természetvédő civilek között. Reméljük, hogy a következő tárgyalásokig, illetve a tárgyalások során is tovább közeledik egymáshoz véleményünk, de ez már csak a választások utáni új kormány és új ellenzék felállásakor fog kiderülni.

Civil konzultáció
Nagy tavainkról

Mondd el te is a véleményed!