A Nagy Tavak Koalíció kezdeményezésére 21 civil szervezet támogatta a petíciót, amely a 2006. évi LIII. törvény, A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről alkotott jogszabály hatályon kívül helyezését kérte a döntéshozóktól.
‼️ A civil szervezetek tapasztalatai alapján a törvénnyel visszaéltek. A projektek engedélyezését úgy gyorsították meg, hogy nem készültek megfelelő környezeti hatásvizsgálatok, s társadalmi egyeztetés nélkül kaptak a beruházások engedélyt.
👉 Ilyen, nagy port felkavaró beruházás keretében valósult meg a környezetszennyező, víz- és energiaigényes GÖD-i akkumulátorgyár és készülnének titokban továbbiak is. Kiemelt beruházásként indult számtalan sportközpont építése, mint a kiszáradó Velencei-tó partján épülő Kovács Katalin Kajak- Kenu Sportközpont. A felsorolásból nem maradhat ki a Fertő tavi strandfejlesztés, melynek előkészítő munkái során 60 hektár természetvédelmi területet gyalultak le a munkagépek. A Balatonnál a Club Aliga területének hasznosítására olyan kiemelő kormányhatározat született, amely kizárná a helyieket a tó partjáról, s jelenleg felparcellázva lakóépületeknek biztosítana különleges előnyöket.
A levelet ma Novák Katalin Köztársasági Elnök, Orbán Viktor Miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés Elnöke, Keresztes Lóránt, Fenntartható Fejlődés Bizottság elnöke és Lázár János Építési és Beruházási Miniszter kapta meg hivatalos elérhetőségén.
A levél teljes szövege az alábbi linken érhető el.
STOP kiemelt beruházások