Fertő Tó Barátai Egyesület

A Fertő Tó Barátai mozgalom indulásakor már 3 éve megfogalmaztuk: emberközpontú, természetbarát, arányos mértékű fejlesztést szeretnénk látni a Fertő tó magyarországi oldalán! Véleményünk változatlan maradt 2021-ben is, amikorra megalakítottuk a Fertő Tó Barátai Egyesületet.

Most a tó partjára egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt turisztikai beruházást terveznek, aminek megvalósítása a terület kialakításával már meg is kezdődött, és ami a nemzeti park területének rombolását jelenti.

Meggyőződésünk, hogy a tó partján egy, a valós társadalmi igényeket és – a természetvédelmi terület érintettsége miatt kiemelten fontos – környezeti szempontú fenntarthatóságot kielegítő, minden érvényes magyar és EU-s jogszabálynak és a nemzetközi vállalásainknak is megfelelő fejlesztésnek kellene történnie, ami egyébként a  jelenlegi 23 és 32 milliárd forint közé eső költségek harmadából is megvalósítható lenne. 

Így a fennmaradó pénzt, időt és energiát valóban azoknak a beruházásoknak a megvalósítására lehetne fordítani, ami a város és a Fertő-táj világörökségi terület környékének lakói számára létfontosságú.